Fråga 2013/14:702 Situationen för den kristna befolkningen i Irak

av Yilmaz Kerimo (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Hårdföra islamister har tagit över staden Mosul och andra delar av Irak. Tusentals assyrier/syrianer/kaldéer har flytt staden, som nu är helt tömd på sin kristna befolkning. Många har flytt till det närliggande området Nineveslätten, som ligger öster om Mosul. Nu befinner sig dessa assyrier/syrianer/kaldéer, tillsammans med dem som lever där sedan tidigare, under kurdiska påtryckningar.

Rapporter från norra Irak gör gällande att kurdisk milis har rest den kurdiska flaggan på myndighetsbyggnader i Nineveslätten efter att irakisk polis och militär har tvingats lämna området. Nyligen försökte personer från Massoud Barzanis parti, KDP, att avsätta den demokratiskt valda ordföranden i staden Alqosh på Nineveslätten och ersätta honom med en person som är medlem i KDP-partiet.

Nineveslätten är officiellt en del av de så kallade ”disputed territories” i Irak. Där finns flera minoriteter: assyrier/syrianer/kaldéer, yazidier och shabaker, dock väldigt få kurder. Det har framförts många krav från lokalbefolkningen om att Nineveslätten ska få självbestämmanderätt inom ramen för Iraks konstitution, och regeringen i Bagdad fattade nyligen beslut om att området ska få provinsstatus.

Situationen i Irak är ohållbar för alla och värst för assyrier/syrianer/kaldéer. FN och EU måste agera så att Mellanöstern inte töms på kristna. Även dessa grupper måste, liksom den kurdiska gruppen i norra Irak, få självbestämmande på Nineveslätten.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

På vilket sätt tänker utrikesministern lyfta upp frågan om respekt för lokalbefolkningens önskemål om självbestämmande på Nineveslätten med företrädare i Irak och KRG i norra Irak?