Fråga 2013/14:676 Välfärdsbolag som undviker skatt

av Peter Persson (S)

till Finansminister Anders Borg (M)

 

Landets största morgontidning har i sin granskning av de fem största riskkapital- och investmentägda välfärdskoncernerna – Attendo, Aleris, Ambea, Academedia och Capio – funnit att dessa har låg skattebetalningsvilja. På en omsättning på 22,4 miljarder kronor, motsvarande mer än det samlade studiestödet i statsbudgeten (utgiftsområde 15), samt en vinst på 1,2 miljarder, det vill säga motsvarande allt vi i budgeten lägger på samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik (utgiftsområde 18), betalas bara 26 miljoner kronor i skatt.

Skatteverkets generaldirektör finner att ”det här är låg skatt jämfört med vad bolagssektorn totalt betalar”. Låga skatter men höga vinster på skattefinansierad verksamhet ligger mig inte särskilt väl i munnen. Här finns en betydande politisk förbättringspotential, och det borde utfärdas ”vinstvarning”, som företagsekonomerna brukar säga.

Genom vilka åtgärder avser finansministern se till att välfärdsbolagen börjar göra mer rätt för sig och Sverige få ordning och reda i riskkapital- och investmentföretagens skatteinbetalningar?