den 21 oktober

Fråga

2013/14:67 Utbildning om funktionsnedsättning

av Esabelle Dingizian (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Regeringen har i sin strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken belyst behoven av att inom skola och förskola öka kunskaperna om funktionsnedsättningar och om de konsekvenser dessa kan medföra för kunskapsutvecklingen. Skolmyndigheterna har bland annat som delmål att öka kunskapen om funktionsnedsättningar bland skolhuvudmän och personal i skola och förskola, om de konsekvenser för barns, elevers och vuxnas lärande och kunskapsutveckling som en funktionsnedsättning kan medföra. Att rektorernas kunskap om detta behöver stärkas visar forskning från bland annat Högskolan i Jönköping. Den visar på betydande kunskapsbrister om skolans möjligheter att genom sättet att organisera undervisningen och skolan kompensera elever med funktionsnedsättning.

Skolverket ska nu under hösten revidera de mål som ska gälla för upphandlingen av det statliga rektorsprogrammet. Då finns också möjligheten att råda bot på kunskapsbrister om funktionsnedsättningar och om hur en lär- och skolmiljö kan skapas som ger alla elever möjlighet att lyckas i skolan. Det är nödvändigt att dessa perspektiv blir en självklar del av den statliga rektorsutbildningen.

Jag vill därför fråga:

Är utbildningsministern beredd att ta initiativ som ger den svenska skolan en rektorsutbildning som fördjupar kunskaperna om olika funktions­nedsättningar och om hur skolan kan arbeta för att kompensera för dessa?