den 21 oktober

Fråga

2013/14:66 Kvaliteten på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Den praktiska delen av lärarutbildningen utgörs av den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Meningen är att genom den ska lärarstudenterna ges chans att under utbildningen testa sina teoretiska kunskaper under en erfaren lärares handledning.

I en nyligen publicerad undersökning från Lärarnas Riksförbunds studerandeförening vid Linnéuniversitetet i Växjö dras en del slutsatser om olikheter i hur VFU-perioden fungerar i praktiken för lärarstudenter.

Det framgår tydligt av undersökningen att stora olikheter i kvaliteten förekommer för studenter vid samma universitet, vilket väcker frågan hur jämlikheten i lärarutbildningen ser ut i stort över landet. Det är uppenbart att det existerar problem runt hur handledare för studenter på VFU utses och hur dessa handledare ska få tid att handleda sina studenter.

Hälften av studenterna i refererad undersökning uppger att det händer att de lämnas i en undervisningssituation utan att handledaren alls är närvarande, mycket på grund av tidsbrist för handledaren.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern följande:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att skapa goda och jämlika villkor för verksamhetsförlagd utbildning för alla landets lärarstuderande?