Fråga 2013/14:635 Deltagare på Stockholm Internet Forum

av Maria Ferm (MP)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Den 26 maj 2014 startar Stockholm Internet Forum (SIF). Talarlistan har enligt uppgifter fastställts av Utrikesdepartementet efter förslag från bland andra stiftelsen Punkt SE. I deras förslag till deltagare ingick Edward Snowden, Glenn Greenwald och Laura Poitras. De är tre viktiga personer bakom avslöjanden av hur amerikansk säkerhetstjänst avlyssnar och samlar in stora delar av världens kommunikation och hur den analyseras.

Edward Snowdens namn rödmarkerades efter granskningen hos UD, vilket anses betyda att personen inte får bjudas in. UD har ännu inte lämnat någon kommentar om varför Snowden inte fick bjudas in. Kommentaren om Glenn Greenwald är att ”han har diskuterats och behöver diskuteras mer” och han finns således inte heller med på listan över talare. Den som återstår är Laura Poitras, som själv tackat nej till inbjudan att tala.

Utrikesdepartementets agerande kan tolkas som att man inte vill att de personer som avslöjat den amerikanska massövervakningen av världens medborgare, företag, organisationer och myndigheter ska få komma till tals i Sverige. Samtidigt ska SIF handla om bland annat övervakning och dataskydd.

Min fråga till utrikesministern är därför varför Edward Snowden ströks från listan på talare vid Stockholm Internet Forum.