Fråga 2013/14:633 Undanröjande av krav på spolplattor för rengöring av båtar

av Jan-Olof Larsson (S)

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Våra hav mår dåligt. I mätning efter mätning kan vi konstatera att halterna av giftiga ämnen stiger i landets sjöar, i Östersjön också i sedimenten. Det handlar om tenn och koppar och andra miljögifter, och det här är ju en väldigt oroande utveckling. Om båtlivet är en bidragande orsak bör naturligtvis även båtägarna och båtklubbarna vara med och ta ansvar.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) står båtlivet endast för 0,7 procent av utsläppen i Östersjön. Det är naturligtvis rimligt att båtägarna ska göra vad de kan för miljön, men vi måste samtidigt diskutera hur de stora utsläppsbovarna ska minska sina utsläpp. Ändå kretsar debatten till stor del kring båtlivet.

En av lösningarna på detta har blivit spolplattor.

HaV har utfärdat riktlinjer för krav som kommunerna bör ställa på spolplattor för rengöring av båtbottnar. Många kommunala miljökontor har tagit fasta på HaV:s riktlinjer och gjort dem till tvingande regler. Detta kan innebära stora investeringar för en insats med tveksam verkan.

Även för en liten klubb är detta en investering på uppemot 400 000 kronor, något som givetvis båtägaren i slutänden får betala.

Förhållandena är mycket olika runt våra kuster. Man kan se åtminstone tre större områden: västkusten, ostkusten och norrlandskusten samt insjöarna. Påväxningen på båtbottnarna är olika i dessa områden och måste behandlas på olika sätt. Olika områden, båttyper och storlekar kräver sannolikt olika beväxningsbehandling, och därmed måste myndighetskraven utgå därifrån. Trots det föreskriver HaV att spolplattor, med samma standard, ska finnas längs hela våra kuststräckor, alltså även längs Norrlandskusten och insjöarna, där giftiga bottenfärger är förbjudna och det därför saknas rimliga skäl att uppföra spolplattor. Sådana omotiverade krav innebär inte bara en stor och helt omotiverad ekonomisk belastning för landets båtägare. De riskerar dessutom att undergräva förtroendet och legitimiteten för miljöpolitiken som helhet. Just nu är HaV:s riktlinjer för spolplattor under revidering.

Min fråga till miljöministern är därför:

Avser miljöministern att agera för att undanröja kraven på spolplattor i delar av Sverige där det inte är miljömässigt motiverat att uppföra sådana?