Fråga 2013/14:624 Uppställningsplatser och infrastruktur för husbilar och husvagnar

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

Intresset för husbilar har "exploderat" de senaste tio åren, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Antalet årligen nyregistrerade husbilar har tredubblats de senaste tio åren i Sverige. I dag finns cirka 1,5 miljoner husbilar registrerade i Europa. Med ca 60 000 registrerade husbilar ligger Sverige på tredje plats i husbilstäthet efter Finland och Tyskland. Sverige är också det land i Europa där husbilsförsäljningen ökar mest.

 

I takt med att husbilsturismen ökar har representanter för olika husbilsorganisationer mer och mer kraftfullt uppmanat Sveriges kommuner att reagera på utvecklingen genom att planera för, och anlägga nya, centrumnära ställplatser. Investeringar i nya ställplatser menar man kommer att resultera i positiva ekonomiska effekter för orternas affärer, restauranger och attraktioner/sevärdheter. Många kommuner har också under senare tid genomfört utredningar, initierat projekt och i en del fall även genomfört ställplatsinvesteringar. De har också skapat informationsportaler riktade mot husbilsturister.

 

Tillgängligheten av uppställningsplatser i andra europeiska länder är betydligt större och där finns oftast en utbyggd infrastruktur för dessa uppställningsplatser. Bristen på uppställningsplatser med tillhörande infrastruktur i Sverige, som el-stolpar, laddningsstationer, påfyllning och avloppstömningsmöjligheter, gör att många väljer bort Sverige som turistmål.

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att underlätta och öka utbyggnaden av uppställningsplatser och infrastruktur kring uppställningsplatser för husbilar och husvagnar, så att Sverige inte går miste om turism?