Fråga 2013/14:616 Boko Harams kidnappning av skolflickor

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

För några veckor sedan kidnappades 270 skolflickor mitt i natten i Nigeria av den islamistiska terrororganisationen Boko Haram. Boko Haram gjorde det med motiveringen att flickor inte ska gå i skolan utan gifta sig, det vill säga vara underdåniga de män vars hustrur de utses att vara. Boko Haram har även låtit meddela att man avser att sälja flickorna som slavar. Senare har man förklarat att man vill använda dem för att de ska utväxlas mot i Nigeria fängslade Boko Haram-anhängare.

Boko Harams handling är en förbrytelse mot internationella konventioner om barns och kvinnors rättigheter. Kvinnor och flickor betraktas inte som människor utan som bytesobjekt. Organisationens handlande är ett solklart brott mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Nigerias regering har förklarat sig villig att förhandla med Boko Haram för att få till stånd ett frisläppande av de kidnappade skolflickorna.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesministern att göra för Sveriges del, dels som enskild stat, dels inom EU, FN och andra internationella organisationer, för att stödja den nigerianska regeringens ansträngningar att få Boko Haram att frige de kidnappade skolflickorna?