Fråga 2013/14:585 Nattåg till Åre

av Gunnar Sandberg (S)

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

Turism är en basnäring för Jämtlands län, och Åre är ett av landets största turistmål. Näringen investerar betydande belopp i att öka antalet turister i västra Jämtland, inte bara under vintern utan även under våren, sommaren och hösten. En viktig förutsättning för att lyckas med detta är att det finns goda kommunikationer mellan Åre och Stockholm.

I dag kör SJ nattåg till Åre under vintersäsongen. SJ räknar inte oktober och november till vinter, då man under förra året körde tågen tomma från Östersund förbi Åre till Duved för att städas på depån där. Tågen gick också tomma tillbaka till Östersund. Turisterna såg tågen köra förbi och fick ta sig med lokaltåg till Östersund, för att där stiga på nattåget. Nu vill SJ bygga en städdepå för nattåg i Östersund i stället, vilket många befarar skulle leda till att ännu färre nattåg körs till Åre.

För tillväxten i Jämtlands län är det nödvändigt att förutsättningarna för turismen att utvecklas på alla sätt förbättras. Nattågen från Stockholm till Åre är en viktig del i detta.

Avser infrastrukturministern att vidta några åtgärder för att förbättra kommunikationerna mellan Åre och Stockholm?