Fråga 2013/14:571 Arbetsplatsolyckorna i Västmanland

av Olle Thorell (S)

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Nyligen kunde man läsa i VLT om en 31-årig man som råkade ut för en arbetsplatsolycka. Han fick ett betongblock på sin axel som ledde till att en nerv klipptes av. Nu har det gått tre och en halv månad sedan olyckan och han vet fortfarande inte om hans högerhand blir så pass återställd att han kan återgå till jobbet. Detta är oacceptabelt!

Under förra året skedde det 101 arbetsplatsolyckor i Västmanlands län, och trenden över tid är att antalet olyckor i länet ökar. Jag har tidigare uttryckt min oro över den här utvecklingen med anledning av att Arbetsmiljöverket har fått minskade resurser. Det har lett till att antalet inspektörer har blivit färre, antalet inspektioner likaså, och flera lokala kontor har försvunnit, bland annat Arbetsmiljöverkets kontor i Västerås. Målet måste vara en nollvision för dödsolyckor på jobbet. Ingen ska dö eller skadas på jobbet i dagens Sverige.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att antalet arbetsplatsolyckor ska minska i ett läge där Arbetsmiljöverket har fått minskade resurser?