Fråga 2013/14:570 Hållbar förvaltning av hummerbestånden

av Roland Utbult (KD)

till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

 

Den 13 februari 2014 undertecknade landsbygdsminister Eskil Erlandsson en lagrådsremiss med förslag från regeringen, förslag som bland annat har sin grund i Fiskelagsutredningen. Bakgrunden till utredningens förslag i fråga om hummertinor var att den större delen av hummerfångsterna tas av fritidsfisket och att de inte får sälja sina fångster och därför inte behöver fiska med mer än sex tinor.

För yrkesfisket är en hållbar förvaltning av hummerbestånden helt avgörande för att bibehålla ett kustnära fiske. Regeringen föreslår nu på tvärs med Fiskelagsutredningen att antalet hummertinor för vem som helst fortsättningsvis ska vara 14.

Regeringen säger att det saknas underlag som visar vilken mängd hummer som kan fiskas med 14 tinor och i vilken mängd fångsterna skulle uppmuntra till försäljning av fångsten. Regeringen gör sedan bedömningen att det inte har framkommit några skäl för att begränsa fritidsfiskets redskapsanvändning av resursfördelningsskäl.

Men det torde väl vara uppenbart att om man får fler humrar så ökar också sannolikheten för att den som fiskat vill avyttra humrarna – hummer är ju ingen vardagsmat, utan en efterfrågad lyxprodukt. Beståndet av hummer minskar, enligt forskarna. Om både fiskebestånden sjunker och fritidsfiskarna får ha 14 tinor så kan det bli problem för yrkesfiskarna.

Vad vill ministern göra när det gäller hummerbestånden för att rädda hummerfisket som näring?