Fråga 2013/14:561 EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet

av Maria Ferm (MP)

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

EU–domstolen ogiltigförklarade denna dag i två förhandsavgöranden direktivet om lagring av uppgifter. Domstolen konstaterade att direktivet utgör ett synnerligen allvarligt ingrepp i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter genom att kräva att dessa uppgifter lagras och genom att ge behöriga nationella myndigheter tillgång till dessa uppgifter. Det förhållandet att lagring och senare användning av uppgifterna sker utan att abonnenten eller den registrerade användaren underrättas härom kan ge berörda personer en känsla av att deras privatliv står under konstant bevakning. Direktivet överskrider de gränser som gäller för att proportionalitetsprincipen ska iakttas – detta bland annat då det allvarliga intrånget i de grundläggande rättigheterna inte är tillräckligt noggrant reglerat för att garantera att intrånget verkligen begränsas till vad som är strängt nödvändigt.

Den kritik domstolen riktar mot direktivet överensstämmer till stora delar med kritik som i Sverige framförts mot lagstiftningen som här genomför direktivet.

Sverige har också tvingats betala böter till EU för försenad implementering av direktivet. Detta medför enligt min mening att Sverige bör kräva återbetalning av böterna.

Mot bakgrund av EU-domstolens ogiltigförklarande undrar jag nu: Avser justitieministern att vidta några åtgärder till följd av EU-domstolens dom och vilka dessa åtgärder i sådana fall är?