Fråga 2013/14:553 Trafik på Västerdalsbanan

av Lena Olsson (V)

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

Enligt uppgifter i medier kommer regeringen i åtgärdsplaneringen för infrastruktur 2014–2025 att satsa 250 miljoner kronor på en ny flygplats i Sälen. Detta samtidigt som näringslivet och resenärer i Dalarna efterfrågar ökade möjligheter för hållbara transporter på järnväg och ökad trafiksäkerhet. Med regeringens prioritering riskerar trafiken i Dalarna att ytterligare försämras ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. Att få bort stora timmertransporter från våra hårt trafikerade vägar och lägga över dem till järnväg är nödvändigt av miljöhänsyn och av hänsyn till trafiksäkerhet, men även för landsbygdens möjligheter till utveckling av arbetstillfällen och bättre service.

Trafikverket har för en tid sedan lämnat besked om att underhållet på banan upphör. Orsaken var att det inte fanns någon operatör som ville köra på banan. Nu vill en operatör köra och har därför ansökt om detta hos Trafikverket. Generaldirektören Gunnar Malm har gett besked till kommunalråden längs banan att Trafikverkets beslut om att upphöra med underhållet inte betyder att banan ska läggas ned, utan att underhållet skulle kunna återupptas om det finns transport av tillräcklig volym.

Trafikverkets besked blev nej med motivet att det inte går, eftersom banunderhållet norr om Rågsveden ska upphöra. Beskedet är definitivt motsägelsefullt och innebär att denna sträcka i praktiken faktiskt läggs ned.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att bryta denna moment 22-situation, som blir ett hot även mot andra lågtrafikerade banor på landsbygden?