den 26 mars

Fråga

2013/14:528 Lokalisering av Specialpedagogiska skolmyndigheten

av Jasenko Omanovic (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I juni 2010 har jag i interpellationsdebatt med utbildningsministern påpekat att regeringsbeslutet om att lokalisera huvudkontoret för Specialpedagogiska skolmyndigheten till Härnösand inte fullföljts till fullo, då myndighetsledningen inte använder Härnösand som huvudkontor. Sedan dess har fler ledande funktioner, bland annat till följd av pensionsavgångar, rekryterats till Örebro i stället för till huvudkontoret i Härnösand.

I dag arbetar allt fler chefer för myndigheten i Örebro, och kvar i Härnösand finns främst olika typer av administrativa tjänster, som riskerar att flyttas över till Statens servicecenter.

Härnösand har en lång tradition av ansvar för statens stöd till elever med funktionsnedsättning i skolan. Nu håller denna kompetens på att helt försvinna genom myndighetens agerande, som står i strid med lokaliseringsbeslutet.

Fråga:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att Specialpedagogiska skolmyndigheten ska fullfölja regeringsbeslutet om lokaliseringen av huvudkontoret till Härnösand?