den 25 mars

Fråga

2013/14:523 75 000 enskilda fall

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Borgerliga företrädare och debattörer försöker reducera den sociala misären i den havererade sjukförsäkringens spår till ”enskilda fall”. Nu uppgår antalet ”enskilda fall” till över 75 000 som utförsäkrats eller tvingats att lämna sjukförsäkringen för att i stället söka jobb. När vi socialdemokrater för fram krav på att hjälpa och stötta dessa människor får vi höra: ”Ni vill bara ha bidrag, bidrag och bidrag.” Sedan kommer valsen om regeringens ”arbetslinje”.

Det är hög tid för tillnyktring och saklig debatt i det borgerliga lägret. Tusentals människor i Sverige lever i dag, helt i onödan, i rädsla och otrygghet genom regeringens politik. De är inte bara ”enskilda fall” utan medmänniskor som behöver vårt stöd för att i sämsta fall åtminstone få leva tryggt under sin sista tid i livet och i bästa fall få en väg till tillfrisknande och arbete.

Regeringens tro på att försämrade försäkringar innebär att fler återkommer i arbete har hela tiden motbevisats av verkligheten. Sjuktalen ökar stadigt och är nu i nivå med vad som rådde före införandet av den så kallade rehabiliteringsgarantin. Trots det minskas resurserna till rehabilitering, och anslagen till företagshälsovården skärs ned med 90 procent. Och utförsäkringarna fortsätter.

Jag har följande fråga:

Genom vilka insatser vill statsrådet ge de utförsäkrade anständiga livsförutsättningar?