den 25 mars

Fråga

2013/14:522 Ett enhetligt patentskydd

av Agneta Gille (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Företagare har med mig tagit upp frågan om patent. Att ansöka om patent är förenat med inte helt obetydliga kostnader, och tiden det tar för att få ett patent kan vara utdragen. Det kan sedan bli ännu dyrare att försvara ett patent i domstol mot intrång, och domstolsprocessen kan vara minst lika utdragen som själva patentansökningen. Det har funnits möjlighet att söka dels svenskt patent, dels europeiskt patent.

Som resultat av ett fördjupat samarbete mellan flertalet EU-medlemsstater kommer ett enhetligt patentskydd att införas. Regeringen har presenterat en proposition den 18 mars kring detta. Förslaget uppges innebära att en sökande genom ett enda förfarande kan få ett patent som täcker hela EU, utom några få länder som inte deltar i samarbetet. Samtidigt inrättas en enhetlig patentdomstol som i princip blir ensam behörig att handlägga tvister om europeiska patent.

Jag har följande fråga till justitieministern:

Kommer propositionen om ett enhetligt patentskydd att förbilliga kostnaderna för patentansökningar och försvar av ett patent i domstol samt tidsmässigt korta både ansökningstider och de domstolsprocesser som ibland uppstår kring patent?