den 16 oktober

Fråga

2013/14:52 Villkor för bredbandsutbyggnad

av förste vice talman Susanne Eberstein (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Bredband med hög kapacitet är i dag en nödvändighet, inte minst för utvecklingen och tillväxten på landsbygden. I Nordingrå har 44 byar engagerat sig ideellt i en ekonomisk förening för att åstadkomma utbyggnad av bredbandsnät, som annars skulle dröja länge, då det inte är lönsamt för bredbandsbolagen. Det är ett föredömligt exempel på hur man kan arbeta för att stärka förutsättningarna för lokal utveckling.

Utbyggnaden har fungerat mycket bra fram till i somras, när Jordbruksverket började granska i princip alla utbyggnadsprojekt, eftersom man hade upptäckt projekt som var misskötta. För projektet i Nordingrå innebär detta att alla utbetalningar av stöd har stoppats, trots att Jordbruksverket inte har något att invända mot det. Flera lokala föreningar har fått betydande ekonomiska svårigheter på grund av att de inte har fått betalt för sina kostnader och inte heller har fått besked om när beviljade medel kommer att betalas ut. Jordbruksverket har till och med hotat med att i efterhand ändra regelverket för de mindre projekten, vilket naturligtvis skulle vara förkastligt.

Jag har följande fråga:

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta för att Jordbruksverket inte i efterhand ska ändra villkoren för beviljade projekt, utan att planerad bredbandsutbyggnad kan fullföljas?