den 21 mars

Fråga

2013/14:511 Kostkunskap i vård- och omsorgsutbildningar

av Helena Leander (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Bra mat är viktig för alla, och än viktigare för personer med särskilda behov. Många äldre är undernärda och behöver särskilt näringstät mat. Andra har sjukdomar eller funktionsnedsättningar som medför särskilda restriktioner. Allt fler barn drabbas av allergi och intolerans mot olika livsmedel, något som också följer med upp i åldrarna. Dessutom kan vissa av etiska eller religiösa skäl välja bort vissa livsmedel. Det är därför viktigt att det finns tillräcklig kompetens om näringslära och specialkost inom vård, skola och omsorg. Naturligtvis gäller det i särskilt hög grad dem som planerar och tillagar maten, men det är inte bara renodlad kökspersonal som kommer i kontakt med kostfrågor. Det är till exempel inte ovanligt att undersköterskor är inblandade i beställning och tillagning av mat, för att inte tala om servering. En sjuksköterska måste kunna identifiera och åtgärda problem relaterade till patientens mat- och vätskeintag. Och även den som inte är inblandad i själva matlagningen behöver ha koll på rutiner för att undvika kontaminering av allvarliga allergener.

Trots detta spelar kosten enligt en undersökning från branschföreningen Kost och näring en otillräcklig roll inom vård- och omsorgsutbildningar. Vård- och omsorgsprogrammet har visserligen 100 poäng kost och hälsa, men med fokus på friska människor och inte på personer med särskilda behov. Näringslära kommer in som delmoment i sjuksköterskeutbildningen, men inte i den utsträckning man kunde förvänta sig givet frågans vikt. Också inom andra utbildningar inom vård, skola och omsorg kan kostkunskapen behöva öka.

Jag vill därför fråga utbildningsministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att vård- och omsorgsutbildningarna ger tillräcklig kompetens i näringslära och specialkoster?