den 19 mars

Fråga

2013/14:507 Hemlöshet på grund av dålig ekonomi

av Amineh Kakabaveh (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

I dag rapporterar Sveriges Radio att andelen hemlösa som inte har problem med missbruk eller psykisk ohälsa ökar. I stället beror hemlösheten på att man är arbetslös, har låg inkomst eller dålig ekonomi.

Enligt regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur är förklaringen den akuta bostadsbrist som råder i många kommuner, vilken i sin tur leder till att kraven på hyresgästernas ekonomi ökar. Svårigheterna – inte minst för unga – dels att få ett jobb, dels att få ett fast jobb är givetvis en viktig faktor som får konsekvenser för mångas utsatthet såväl i arbetslivet som på bostadsmarknaden. Utan fast jobb är det svårt att få tag på en bostad. Detsamma gäller skuldsättning. I reportaget beskrivs att en liten skuld på 100 kronor för ett sms-lån kan vara skäl nog för bostadsföretagen att neka någon en bostad.

Vänsterpartiet tycker att det är allvarligt att bostadsmarknaden alltmer utvecklas till en marknad där bara välbärgade ryms. Därför vill jag fråga statsrådet Stefan Attefall:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska de höga kraven för att få en bostad?