den 13 mars

Fråga

2013/14:493 Tullverket och dess verksamhet

av Christina Oskarsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I tidningen Metro fanns i veckan ett reportage om en heroinsmugglare. Hon var själv missbrukare med allt vad detta för med sig. Enligt reportaget sade hon sig ha smugglat in 200 gram heroin i veckan under fyra års skytteltrafik mellan Holland och Stockholm. Rimligen borde detta innebära tio kilo per år i runda siffror. Tullverket beslagtog i fjol tre kilo heroin.

Tullverket har väl tyvärr kommit i samma situation som Försvarsmakten; verksamheten har krympts i en sådan omfattning att nästan ingenting finns kvar. I fråga om Försvarsmakten är givetvis det borgerliga syftet att vi ska känna oss tvingade att gå in i Nato, men i fråga om Tullen är det mer oklart eftersom en avkriminalisering av narkotikabruket knappast är tanken. I vilket fall behövs förändringar i fråga om Tullverkets bemanning eller instruktioner eller hantering av trafiken på Öresundsbron så att vi slipper läsa den här typen av destruktiva reportage om hur narkotika i princip utan hinder flödar in i Sverige. Det vittnas ju också om en så god narkotikatillgång i landet att priserna bara faller. Något måste väl ändå regeringen göra.

Hur avser finansministern att ändra Tullverkets bemanning eller instruktioner eller allmänna verksamhet så att narkotikans inflöde i landet försvåras?