den 7 mars

Fråga

2013/14:468 Försöksverksamhet med samordnare

av Lennart Axelsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Familjer som har barn med funktionsnedsättning har varje år kontakt med i genomsnitt 17 personer kring sitt barns funktionsnedsättning och de insatser som barnet behöver. Det visade Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) 2008 i rapporten Men dom har ju fått det så bra!?.

År 2011 konstaterade även Riksrevisionen att föräldrar till barn med funktionsnedsättning bär en tung börda med att samordna stöd som barnen får från olika håll och föreslog därför en försöksverksamhet med särskilda samordnare.

Riksdagens socialutskott konstaterade att samordningsproblemen var stora och skrev i ett betänkande som antogs av riksdagen hösten 2011: ”Utskottet har fått veta att regeringen har för avsikt att påbörja en försöksverksamhet med samordnare. Utskottet förutsätter att försöksverksamheten ges hög prioritet och påbörjas under 2012.”

I ett interpellationssvar till mig den 15 augusti 2013 svarade Maria Larsson att det pågick förhandlingar med Sveriges Kommuner och Landsting om att kunna starta någon form av försöksverksamhet. Såvitt jag vet har ännu inte den försöksverksamheten startat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Hur ser den nuvarande planeringen ut för att påbörja den försöksverksamhet som var utlovad att starta redan under 2012?