den 4 mars

Fråga

2013/14:464 Lågt utnyttjande av det särskilda tandvårdsbidraget

av Eva Olofsson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det särskilda tandvårdsbidraget infördes för ett drygt år sedan och riktas mot personer med ökat behov av tandvård på grund av vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar.

När det infördes beräknades ca 285 000 personer vara berättigade till bidraget. I en artikel i Riksdag & Departement 5/2014 redovisas uppgifter från Försäkringskassan att det bara var 21 924 personer som fick det särskilda tandvårdsbidraget 2013 – mindre än 10 procent av dem som har möjlighet att söka det.

Orsaken till det dåliga utfallet har inte undersökts närmare, men tänkbara förklaringar är att informationen om det särskilda tandvårdsbidraget inte har nått dem som är berättigade till det eller att stödet är för lågt och att kostnaderna för den enskilde fortfarande är för höga.

Tandhälsan är en tydlig social och ekonomisk markör. Ett generöst tandvårdsstöd är därför nödvändigt. Det gäller särskilt de grupper som riskerar sämre tandhälsa på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning och som därför har svårt att helt på egen hand förebygga problem med tänderna.

Jag vill därför fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler ska utnyttja det särskilda tandvårdsbidraget så att grupper med sjukdomar och funktionsnedsättningar som berättigar till bidraget ska få bättre tandhälsa?