den 27 februari

Fråga

2013/14:456 Nya censurlagar i Turkiet

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Turkiet är ett bland många länder där yttrande- och tryckfriheten är starkt beskuren av myndigheterna. Som kandidatland till EU tycks den turkiska regeringen inte göra några ansträngningar för att anpassa sig till unionens krav för medlemskap i detta avseende. För närvarande är 65 journalister fängslade. Främst riktar sig angreppen på yttrandefrihet mot den kurdiska pressen, exempelvis Ösgur Gundem. Läget tycks inte heller förbättras när det gäller journalister och samhällskritiker i landet. Samtidigt som detta sker har regeringen i parlamentet genomdrivit en censurlag (5651) som ger myndigheterna rätt att blockera specifika sidor på internet. Utvecklingen i Turkiet är, enligt CPJ (Committee to Protect Journalists), ytterst oroväckande.

Vårt lands utrikesminister, som anser att ett turkiskt EU-medlemskap är viktigt men också är mycket intresserad av ny teknik och hur den kan användas, är utsedd att leda en internationell kommission om internets framtid men har hittills inte yttrat sig om den oroväckande utvecklingen när det gäller yttrande- och pressfriheten i Turkiet. Det kan för övrigt i skrivande stund noteras att Turkiets president Abdullah Gül ännu inte undertecknat den nya censurlagen.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser ministern i egenskap av svensk utrikesminister och företrädare för den nya internationella kommissionen rörande internets framtid att göra för att stärka journalisters yttrandefrihet och rättssäkerhet i Turkiet?