den 25 februari

Fråga

2013/14:448 Konsekvenser av regional indelning

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Åmåls kommun och hela Dalsland ingår i Västra Götalands regionbildning. Åmål ingår också både i ett kommunalt samarbete i Fyrbodals kommunalförbund och i affärsområdet Fyrbodal inom Västtrafik. Fyrbodals kommunalförbund är ett av de fyra regionala kommunalförbunden i Västra Götalands län. Det är en samarbetsorganisation för 14 kommuner som ligger i det som tidigare var Dalsland, Bohuslän och norra Älvsborg.

Skatteverkets mittregion omfattar Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län samt kommunerna Åmål, Bengtsfors och Dals-Ed.

I Mittregionen utreds nu möjligheten att nedgradera två kontor till servicekontor, det i Mora och det i Åmål. I båda fallen borde det anläggas regionalpolitiska aspekter, och i fallet Åmål blir det extra stökigt eftersom kommunen i övrigt lever i Västra Götaland medan besparingsbehov i Skatteverket Mitts verksamhet ger konsekvenser i Åmål. Till saken hör att Dalsland som sådant hårt har drabbats av olika företagsnedläggningar.

Fråga:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i fråga om den statliga förvaltningsorganisationen och att kommuner kan drabbas av att de tillhör olika geografiska områden inom myndigheter och offentlig verksamhet när det ska sparas?