den 21 februari

Fråga

2013/14:442 Samverkan mellan estetiska spetsutbildningar och högskola

av Hillevi Larsson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det är svårt att rekrytera studenter till lärarutbildningar på grundskolenivå, inte minst i estetiska ämnen. Ett sätt att locka fler studenter vore en möjlighet för gymnasieelever på estetiska spetsutbildningar att i sista årskursen delta i viss undervisning på högskolenivå. Som exempel kommer det ofta önskemål om att gymnasieelever på musiklinjen skulle kunna delta i viss undervisning vid musikhögskolan, såsom ensembleverksamhet och annan gruppundervisning, enskilda lektioner och vissa fristående kurser.

Från musikhögskolans sida ses spetsutbildningarna som en viktig del i rekryteringsarbetet och för återväxten i det svenska musiklivet samt för besättningen av lärare i musik i grund- och gymnasieskola. Det blir ett sätt att skapa en jämn övergång och locka eleverna att efter avslutad gymnasieskola läsa vidare på högskolan. Då sistaårselever på spetsutbildningar ännu inte har högskolebehörighet skulle man kunna ge dispens för att delta i vissa fristående kurser på högskolenivå, vid sidan om gymnasiestudierna. I sådant fall kan eleven erhålla högskolepoäng som kan tillgodoräknas när behörigheten uppnås eller högskolestudier påbörjas. Ambitionen med spetsutbildningarna är att de ska vara högskoleförberedande. Det syftet uppnås ännu bättre genom ökad samverkan med högskolorna under det sista året. Det finns redan goda möjligheter för eleverna på de teoretiska spetsutbildningarna att delta i högskolekurser.

Min fråga till ministern är:

Hur ställer sig ministern och regeringen till en generell dispens för spetselever att delta i fristående kurser inom högskolan?