den 21 februari

Fråga

2013/14:439 Förändringar av de regionala nyheterna

av Siv Holma (V)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Norrbottens riksdagsledamöter har skrivit ett brev till Eva Hamilton, vd för Sveriges Television, med ett antal frågor där vi uttrycker vår oro inför de planerade förändringarna av de regionala nyheterna som ska genomföras med start 2015.

Förändringarna innebär en utökning av antalet regionala nyhetsprogram från dagens 11 till 21. Det anslås inga nya medel till utökningen, utan den ska finansieras inom de anslag som finns i dag. Finansieringen bygger således på omfördelning av befintliga resurser, vilket kommer att få konsekvenser för såväl de befintliga som de nya nyhetsprogrammen med mera. Samtliga regionala nyhetsprogram kommer att bandas någon timme före sändning för att genom att centralisera teknikinvesteringar och tjänster kunna lösgöra resurser för att satsa på journalistik. Samtidigt planeras sändningstiderna att minska till tre gånger tio minuter, eller i värsta fall till en sjuminuters sändning. Försämringarna för tittarna ska kompenseras av en utökad satsning på webben. Det är bra att det som produceras finns tillgängligt på webben, men det kan inte fullt ut ersätta det tittarna vill se i tv. Dessutom vill jag understryka att Sverige inte är ett homogent samhälle där alla utnyttjar eller har tillgång till smarta telefoner eller datorer. Enligt Post- och telestyrelsen saknar i dag 1,2 miljoner svenskar en dator, och företrädesvis gäller det äldre människor. Norrbotten har en relativt ålderstigen befolkning. Det är en demokratisk angelägenhet att alla som vill ska kunna nås av SVT:s nyheter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:

Avser statsrådet att satsa på att utöka antalet regionala nyhetsprogram genom att förbättra de ekonomiska villkoren inför nästa tillståndsperiod?