den 18 februari

Fråga

2013/14:429 Lavinprognoser i Sverige

av Åsa Romson (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Nu går Sverige mot ytterligare ett sportlov utan lavinprognoser för den svenska fjällkedjan. Många skidlystna familjer åker snart till skidanläggningar och fjällområden. Regeringens senfärdiga agerande gör dock att både denna och nästa vinter kan bli utan heltäckande lavinprognoser.

Alla bergsländer i Europa och Nordamerika har lavinprognoser eftersom de enligt expertisen höjer kunskapsnivån och räddar liv. Men Sverige är ett undantag. Svenskar är sedan länge överrepresenterade i den internationella olycksstatistiken kring laviner, och för den svenska fjällkedjan saknas heltäckande lavinbedömningar.

Ett pilotprojekt av Naturvårdsverket gjorde att vi vintern 2012 fick svenska lavinprognoser för den svenska fjällkedjan. En utvärderingsrapport visade gott resultat, men projektet avbröts ändå.

”Vi efterfrågar ett snabbt politiskt beslut från miljöminister Lena Ek, som klargör myndighetsansvaret och som innebär att arbetet med lavinprognoser fortsätter snarast möjligt”, skrev företrädare för STF och Svenska Liftanläggningars Organisation i en debattartikel i december 2012.

Ett återupptaget lavinprognosprogram förutsätter en budget och tid för planering. Det regeringen har gjort är att tillsätta en utredning. Den ska dock inte vara klar förrän i september, enligt direktiven. Det gör det mycket svårt att ha lavinprognoser inför nästa vinter.

Jag har följande fråga:

Vad gör ministern för att säkerställa att det verkligen finns lavinprognoser för den svenska fjällkedjan åtminstone till nästa vinter?