den 13 februari

Fråga

2013/14:421 Körkort för vattenskotrar

av Jens Holm (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslog i utredningen Vattenskotrar och andra mindre motordrivna vattenfarkoster krav på behörighetsbevis och höghastighetsbevis samt en åldersgräns från 18 år för framförande av vattenskotrar och andra snabba fritidsfartyg. I utredningen finns också en del andra intressanta förslag på hur säkerheten och miljöhänsynen ska kunna tillgodoses vid vattenskoterkörning.

I debatten om min interpellation Förarbevis för vattenskotrar den 29 augusti 2013 anförde statsrådet att om det skulle göras lagändringar på området skulle de läggas fram så att de nya lagarna skulle kunna träda i kraft ”inför nästa säsong”. Eftersom jag inte kan se något konkret förslag som rör vattenskotrar och andra snabba fritidsfartyg i regeringens lista över kommande propositioner blir jag orolig för att regeringen inte kommer att lägga fram ett konkret förslag i linje med HaV:s utredning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att lägga fram Havs- och vattenmyndighetens förslag om behörighetsbevis och höghastighetsbevis samt åldersgräns för vattenskotrar och andra snabbgående fritidsfartyg så att det kan träda i kraft före sommaren 2014?