den 12 februari

Fråga

2013/14:413 Utflaggningen av färjetrafiken

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Statsrådet och regeringen säger sig ha en arbetslinje, men den tycks i så fall enbart gälla på land och inte till sjöss. Regeringen har slösat bort två valperioder – mer än åtta år – på att fördröja frågan om tonnageskatt. Dödsstöten kom när en ny utredning tillsattes i januari 2013 med uppgift att bli klar i november 2014. Frågan är vilka sjöfartsjobb som då finns kvar.

I en debattartikel nyligen påtalar Kenny Reinhold, avdelningsordförande Seko sjöfolk, detta. Senast ut är TT-Line, vars färja Nils Dacke nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde. I samband med detta har färjan har fått polsk flagg, 70 ombordanställda har sagts upp och lönerna sänkts. Han skriver: ”Förutsättningarna för den svenska sjöfarten är helt enkelt för dåliga i förhållande till den internationella konkurrensen. Regeringens ovilja att införa tonnagebeskattning, förenkla regler och införa billigare flagg, spelar en avgörande roll, samtidigt som rederierna också har ett ansvar att främja en långsiktig och hållbar utveckling av den svenska sjöfarten.” Vidare: ”Konkurrensneutralitet handlar om villkor och förutsättningar. Det vi och de andra fackliga sjö- och hamnförbund runt Östersjön tillsammans arbetar för är att rederierna inte längre ska konkurrera om vem som har sämst arbetsvillkor och lägst löner, utan istället börja konkurrera om god service och hög kvalitet.”

 Statsrådet och regeringen har ett tungt ansvar för att utvecklingen urartat, inte minst genom sin handläggning av tonnageskattefrågan.

Jag har följande fråga:

Vilka initiativ tar statsrådet mot utflaggningen av färjetrafiken?