den 6 februari

Fråga

2013/14:403 Långsiktighet i företagsstödjande verksamheter

av Jonas Eriksson (MP)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Regioner och företag behöver kontinuerligt förnyas för att kunna möta nya samhällsutmaningar och behålla sin konkurrenskraft.

De statliga aktörerna inom regional- och näringspolitiken är flera. Målet för de två politikområdena är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal, regional och nationell konkurrenskraft och att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag.

De statliga aktörerna klarar dock inte att ensamma uppnå målen. Flera ideella organisationer och företag bidrar till måluppfyllelsen. Många är beroende av ekonomiskt stöd från regering eller myndigheter. En del av dessa stöd ges i form av projektmedel, årliga anslag och verksamhetsbidrag. Långsiktighet och förutsägbarhet skapar stabilare verksamheter och troligen större måluppfyllnad i relation till satsade resurser.

Många aktiviteter har under flera år projektfinansierats och borde när de visat sig ge goda resultat få en mer långsiktig finansiering. Så sker dock inte alltid, och de långsiktiga effekterna riskerar att utebli när verksamheter tvingas lägga ned. Ett sådant projekt är till exempel Emax Sverige, som under tolv år fått stöd från Tillväxtverket och utsetts till Europas bästa evenemang för entreprenörskap men nu inte längre kan komma i fråga för projektbidrag.

Fråga:

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att säkerställa att lyckosamma projekt för bättre entreprenörsklimat och konkurrenskraft ska få mer långsiktig finansiering?