den 6 februari

Fråga

2013/14:400 Skattekontoret i Dalarna

av Kurt Kvarnström (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Landsbygdsministern får anses ha ett tungt ansvar för regionalpolitiken och regional utveckling i Sverige. I detta ligger att se till att det finns fungerande offentlig och privat samhällsservice i hela Sverige.

Regeringen och statsrådet måste stå för helhetssynen och gripa in när enskilda statliga myndigheter omorganiserar sin service utifrån det enskilda verkets budgetramar och särintressen. Det är så uppenbart hur samhällsservicen i delar av landet reduceras just därför att ingen vill ta tag i helheten. Ett nu mycket aktuellt exempel gäller skattekontoret i Mora. År 2007 bestämde sig Skatteverket för att koncentrera sin verksamhet i Dalarna till Falun och Mora. Kontoren i Borlänge, Ludvika och Avesta lades ned och ersattes med servicekontor. Ett stort antal anställda ställdes inför valet att flytta till de nya huvudkontoren eller sluta. Dalarnas län är Sveriges fjärde största län till ytan och sträcker sig från Västmanland i söder över 330 kilometer i nordvästlig riktning mot Härjedalen och norska gränsen. 

Utredningen om att flytta verksamheten från Mora till Falun ska vara klar i mars, och det verkar vara mer av ett genomförande av flytten än en ordentlig utredning av förutsättningarna för att flytta. Mora är en centralort för hela norra Dalarna med omnejd. Det är bara från Mora stora avstånd norrut. Till exempel är det 20 mil till Idre. Det är mycket viktigt för Mora som kommun och för hela norra Dalarna att behålla den kompetens som finns på det nuvarande kontoret.

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkra norra Dalarnas behov av samhällsservice?