den 6 februari

Fråga

2013/14:395 Underhållet på E 10

av Tomas Nilsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

E 10 är en för människor och för näringslivsutvecklingen i Norrbotten betydelsefull väg. Dygnsmedelstrafiken på E 10 Töre–Riksgränsen ligger på ca 2 000 bilar. Vid vissa sträckor längs vägen är det högre dygnsmedeltrafik, exempelvis mellan Jukkasjärvi och Kiruna, där det kan bli uppemot 4 000 bilar i dygnsmedeltrafik.

Under perioden 2003–2013 har det skett 294 olyckor mellan Töre och Riksgränsen, varav 21 olyckor med dödlig utgång. Det kan inte finnas många vägar i Sverige som har så mycket tung trafik på en så dålig vägstandard. E 10 är smal, kurvig, kuperad och utan viltstängsel. Enligt en FN-överenskommelse ska en Europaväg vara minst 8,4 meter bred, inte ha för skarpa kurvor, vara en huvudled, gå runt tätbebyggda områden, ha tillräcklig kapacitet för att undvika köbildning samt helst vara motorväg eller motortrafikled. E 10 uppfyller inget av dessa krav! Om detta hade varit en vanlig arbetsplats hade den varit avstängd av säkerhetsskäl tills att man vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten.

Fråga:

Kommer statsrådet att se till att Trafikverket upphandlar en ordentlig snöröjning för E 10 samt att se till att det blir en bättre kontroll från Trafikverket av hur entreprenörerna sköter sina åtaganden?