den 30 januari

Fråga

2013/14:373 Utrikesministerns besök i Iran

av Ardalan Shekarabi (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I dagarna blev det klart att utrikesminister Carl Bildt ska resa till Iran för att träffa officiella representanter för den iranska regimen. Besöket ses som en del av den upptinade relationen mellan omvärlden och Iran i frågan om landets kärnteknologi. Att den diplomatiska relationen mellan Iran och omvärlden har förbättrats får ses som försiktigt positivt. Däremot är det svårt att se några tydliga inrikespolitiska förbättringar när det gäller respekten för mänskliga rättigheter. Den iranska regimen har, även efter valet av landets nye president Hassan Rohani, fortsatt att systematiskt kränka medborgarnas fri- och rättigheter. Regimen fortsätter att bland annat fängsla politiska aktivister, avrätta politiska fångar och kraftigt begränsa invånarnas informations- och yttrandefrihet. Många av de aktivister som arresterades i samband med demokratiprotesterna 2009, däribland två av kandidaterna i det förra presidentvalet, är fortfarande frihetsberövade.

Mot bakgrund av detta är det viktigt att Sveriges utrikesminister tydligt tar ställning för de mänskliga rättigheterna och kritiserar den iranska regimens systematiska människorättskränkningar.

Den iranska regimen behöver få en tydlig signal från Sverige och andra EU-länder om att den upptinade relationen inte ursäktar landets brutala hantering av politiska fångar, diskriminering av kvinnor och minoriteter samt andra kränkningar av fri- och rättigheter.

Därför vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

 

Avser utrikesministern att kritisera människorättskränkningar i samband med besöket i Iran och träffa regimkritiker och demokratiaktivister?