den 29 januari

Fråga

2013/14:361 Kustbevakningen i Helsingborg

av Kent Härstedt (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Kustbevakningen avvecklar sin bemanning i Helsingborg och flyttar till Malmö. Det innebär att insatser i Öresunds smalaste del, som räknas som ett av Europas mest trafikerade farvatten, i händelse av en allvarlig olycka kommer att avsevärt fördröjas.

Regeringen har uppenbarligen inte tagit Kustbevakningens larm om brister i finansieringen på allvar. Frågan har även tidigare av undertecknad väckts i riksdagen.

Det är synnerligen anmärkningsvärt att Helsingborg, en av Sveriges absolut största hamnar med sitt strategiska läge vid den smalaste delen av Öresund, inte kommer att husera Kustbevakningen i framtiden.

Efter dialog med Kustbevakningens personal framkommer att räddningsarbetet vid en incident kommer att fördröjas med minst en timme. Konsekvenserna av det här beslutet kan dess värre bli större än vad vi i dag kan överblicka.

Flytten av Kustbevakningen från Helsingborg innebär förutom betydande säkerhetsrisker också att 20 jobb försvinner från staden.

Vilka initiativ avser försvarsministern att ta för att säkerställa Kustbevakningens verksamhet i Helsingborg och norra Öresund?