den 8 oktober

Fråga

2013/14:36 Bankernas avgifter för kortbetalningar i butiker

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Betalkorten har blivit bankernas kassako och ett problem för framför allt butikerna. I dag görs sju av tio transaktioner i handeln med kort. För dessa transaktioner debiteras handlaren av banken ca 3:30 kronor per transaktion för ett bankkort och ca 10 kronor för kreditkort.

Omräknat för hela samhällsekonomin innebär det att de totala kostnaderna för kortbetalningarna är 7 miljarder per år, eller 1 500 kronor per hushåll, enligt HUI:s rapport 2012, och rapporten slår fast att bankerna tjänar minst en miljard kronor om året för mycket på kortbetalningar – särskilt med tanke på att ny teknik gjort korthanteringen väsentligt billigare.

Bankerna uppges tjäna minst en miljard kronor mer på korthanteringen än vad som är motiverat för att de ska kunna täcka sina kostnader. Det kan därför finnas skäl att se över hur kortavgifterna ska kunna sänkas till en samhällsekonomiskt rimlig nivå.

Bankerna har monopol på betaltjänster och tar mycket betalt.

Dessa avgifter är en stor belastning framför allt för små företagare men även för konsumenterna eftersom dessa kostnader naturligtvis vältras över på dem.

Min fråga till finansmarknadsministern är:

Vilka åtgärder kan finansmarknadsministern tänka sig att vidta med anledning av bankernas höga avgifter för butikerna vid kortbetalning?