den 23 januari

Fråga

2013/14:347 Kontroll av utlåningsföretag

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Finansinspektionen (FI) har uttryckt sin oro över en ny form av utlåningsbolag som växt fram i Sverige. Trustbuddy, Savelend och Moneybuddy är namnen på några av dessa. Affärsidén är att privatpersoner lånar ut pengar till dessa företag mot en hög ränta, och sedan lånar företaget i sin tur ut pengarna till skyhög ränta. Själva kallar bolagen det för ”nästa generations banksystem” och den ”sociala banken där privatpersoner hjälper varandra”. Trustbuddy är Nordens största företag bland dessa och har en effektiv ränta på ett 2 000-kronorslån på 1 700 procent efter 30 dagar. Är lånet mindre, på 1 500 kronor, blir räntan 2 500 procent.

Finansinspektionens tillsyn av dessa företag begränsas till att enbart se till att företagen har rutiner för att motverka penningtvätt. Sedan gör de en årlig kontroll av bolagens ledningspersoner och ägare. I övrigt har FI ingen inblick i hur företagen driver sin verksamhet. Företagen omfattas inte av någon statlig insättningsgaranti. Finansinspektionen uppges ha meddelat Finansdepartementet att när ett utlåningsföretag vänder sig till konsumenter så borde det vara en tillsynspliktig verksamhet där FI får en större roll.

Enligt uppgift till FI blandar dessa företag inte samman kunders medel med sina egna medel utan förmedlar bara vidare pengarna. Hur detta påstående kan kontrolleras är en annan fråga. I vilket fall så bedriver de i så fall så kallad finansieringsrörelse, vilket inte är förenat med tillståndsplikt. Om de däremot sysslar med kreditförmedling är det registreringspliktigt.

Fråga:

Vilka åtgärder och initiativ avser statsrådet att ta i fråga om denna typ av utlåningsföretag och deras räntor?