den 20 december

Fråga

2013/14:293 Industrisamarbete mellan Norge och Sverige

av Jennie Nilsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Nästa år förväntas norsk energisektor investera 224 miljarder norska kronor i olika nationella såväl som internationella verksamheter. Ett av de mer intressanta uppslagen kommer från det norska statliga bolaget Siva, vars uppgift är att främja investeringar och internationella industrisamarbeten utomlands genom så kallade industriparker.

Siva har uttalat intresse för att genomföra en förstudie för att utreda förutsättningarna för ett norsk-svenskt industrisamarbete med särskilt fokus på Västsverige.

För att Siva ska inleda denna process krävs dock att man på högsta nationella politiska nivå i Sverige uttalar till de berörda norska myndigheterna att Sverige är intresserat av detta samarbete och bejakar att berörda parter inleder samtal för att undersöka möjligheter till ett framtida industrisamarbete.

I nästa skede involveras berörda kommuner, lokala/regionala/nationella myndigheter och andra organisationer som kan tänkas bidra i själva förstudien innan ett ömsesidigt utbyte och samarbete mellan norska och svenska industriintressen vidtar.

Min fråga till näringsministern är:

Vilka åtgärder avser näringsministern och regeringen att vidta för att tillvarata Sivas intresse att genomföra en förstudie kring ett framtida norsk-svenskt industrisamarbete?