den 2 oktober

Fråga

2013/14:29 Ungdomars rätt till arbete

av Anna Wallén (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Nästan var fjärde ungdom i Sverige står i dag utan arbete. I Västerås saknar 1 950 unga ett jobb att gå till. Samtidigt uppger arbetsgivare i Västerås och Västmanland att de har stora svårigheter att rekrytera rätt kompetens. Vart femte rekryteringsförsök misslyckas.

Det finns ett rekryteringsgap på arbetsmarknaden. Genom att ge unga rätt till hjälp och stöd från första dagen i arbetslöshet kan vi optimera deras chanser till jobb, studier eller praktik. Detta kräver ekonomiska resurser och finansieras inte av vackra ord och fina ambitioner.

Regeringen väljer i stället i detta allvarliga läge att prioritera skattesänkningar framför hjälp till unga arbetslösa. Till det har man skapat stelbenta regelverk där Arbetsförmedlingen inte kan använda tillgängliga medel. Myndigheten tvingades lämna tillbaka 3 miljarder under 2012, pengar som borde ha gått till att få ut unga i arbete. Detta är oacceptabelt och ett svek. För varje dag i arbetslöshet ökar utanförskapet och hopplösheten.

I Västerås tar kommunen det ansvar som egentligen åligger Sveriges regering – att hjälpa unga till jobb. Man prioriterar denna fråga och skjuter till resurser där regeringen drar ned. I samarbete med Arbetsförmedlingen får unga hjälp till jobb, studier eller praktik.

Mot denna bakgrund vill jag fråga:

Vad avser arbetsmarknadsministern att göra för att prioritera ungdomsarbetslösheten så att fler unga får ett jobb?