den 20 december

Fråga

2013/14:284 Svenska folkets inställning till skattesänkningar

av Anna Wallén (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Klyftorna i samhället ökar. Det vi ser nu är hur den tredjedel av svenskarna som har sämst inkomster halkar efter alltmer.

Ett uttryck för detta är ökningen av den relativa fattigdomen i Sverige, alltså den andel av hushållen som har en inkomst som är mindre än häften av Medelsvenssons. Denna grupp har enligt SCB ökat från 5,2 procent år 2006 till 8,3 procent år 2011.

Vid årsskiftet genomför regeringen en ny sänkning av inkomstskatten, det så kallade femte jobbskatteavdraget. Det ger omkring 270 kronor i månaden mer för en vanlig löntagare och kostar statskassan 12 miljarder kronor.

Stödet för det nya avdraget är dock svagt. Enligt en ny opinionsundersökning, som Sifo gjort på uppdrag av SVT:s Agenda, tycker 58 procent av de tillfrågade att det är mycket dåligt eller ganska dåligt att införa ett femte jobbskatteavdrag.

Svenska folket har fått nog av skattesänkningar. Man får helt enkelt betala ett för högt pris för skattesänkningar. Barnen får betala och vi klarar inte vår gemensamma välfärd.

Vad drar Anders Borg för slutsatser av att svenskarna har fått nog av skattesänkningar?