den 19 december

Fråga

2013/14:268 Politisk vilja att minska ”Skitlivet” i offentlig verksamhet

av Agneta Karlsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Under det senaste året har debatten varit intensiv om de osäkra anställningsvillkoren för många på arbetsmarknaden, inte minst inom medier, kultur och vård/omsorg. Den så kallade Skitlivsdebatten handlar om den otrygghet många i dag upplever eftersom de saknar fast anställning och därmed har svårt att få bostad, ta lån och etablera sig ordentligt. Forskning visar att tidsbegränsade anställningar leder till lägre inkomster, mindre kontroll över arbetet och sämre socialt skydd.

De osäkra och otrygga anställningarna blir allt fler och utgör ungefär 14,5 procent av anställningarna. År 2011 hade 19 procent av arbetarna (334 000) och 12 procent av tjänstemännen tidsbegränsad anställning. Och enligt SCB ökar antalet fortfarande.

Många av dessa tidsbegränsade anställningar finns inom kommuner och landsting samt även inom statlig verksamhet. Genom tydliga politiska riktlinjer skulle fler kunna få tillsvidareanställningar.

Är statsrådet villig att på olika sätt driva på statliga myndigheter, bolag, kommuner och landsting att bli föregångare när det gäller trygga anställningsformer?