den 19 december

Fråga

2013/14:266 Statistik om ”Skitlivet”

av Agneta Karlsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

De osäkra och otrygga anställningarna blir allt fler och utgör ungefär 14,5 procent av anställningarna. År 2011 hade 19 procent av arbetarna (334 000) och 12 procent av tjänstemännen tidsbegränsad anställning. Och enligt SCB ökar antalet fortfarande. Under året har debatten om ”Skitlivet” varit intensiv (antologin ”Skitliv” gavs ut december 2012, därav uttrycket). Konsekvenserna av att inte ha ett fast jobb skapar stor utsatthet, och många har svårt att etablera sig på arbets- och bostadsmarknaderna.

Samtidigt som vi vet att olika former av otrygga anlitandeformer har ökat så saknas en sammanhållen och offentlig statistik över förändringarna av alla former av osäkra anlitandeformer. Den statistik som SCB:s AKU-undersökning gör bygger på intervjuer och ett statistiskt genomsnitt. Om arbetsgivare lämnade uppgifter skulle det vara möjligt att få bättre underlag och följa utvecklingen mellan branscher och företag.

Är statsrådet beredd att ta initiativ för en bättre och mer heltäckande statistik om förekomsten och utvecklingen av osäkra anställningsformer?