den 19 december

Fråga

2013/14:261 Finansieringen av bolagsskattesänkningen

av Leif Jakobsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Ekonomistyrningsverket har pekat på att underskottet i de offentliga finanserna växer nästa år till 87 miljarder kronor eller motsvarande 2,3 procent av bnp. Det är det största underskottet sedan överskottsmålet infördes år 2000. Statsrådet sänkte bolagsskatten från 26,3 procent till 22 procent från och med den 1 januari 2013. Därmed minskade bolagsskatteintäkterna med 16 miljarder. Statsrådet trodde sig kunna finansiera detta till mer än hälften genom ändrade regler som skulle begränsa avdragsrätten för interna lån. Detta skulle ge ökade inkomster med 8,8 miljarder.

Kammarrätten underkände nyligen Skatteverkets bevisning när det gäller vårdbolaget Attendo AB:s avdrag för så kallade koncerninterna räntor för aktieägarlån från sitt utländska moderbolag. Enligt tidningsuppgifter är det av de 20 till 25 fall där Skatteverket har underkänt höga internräntor hittills enbart i ett fall som Skatteverket har vunnit och domen har verkställts. Den 1 januari kommer ny lagstiftning som ska göra det svårare för bolag att minska skatten med hjälp av höga ränteavdrag. De gamla mål Skatteverket fortsätter att driva påverkas inte, eftersom de rör den tidigare lagstiftningen. Det kan tilläggas att den här typen av skattemål ofta är långa processer. Mot den bakgrunden undrar jag vilka intäkter som verkligen kommit in 2013 och vilken realistisk bedömning man bör ha om 2014.

Hur stor del av de 8,8 miljarder i ökade bolagsskatteintäkter som finansministern räknade med i budgeten för 2013 bedömer finansministern verkligen kommer in, och vilken är prognosen för år 2014?