den 18 december

Fråga

2013/14:239 Svensk minderårig fängslad i Israel

av Thomas Strand (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Natten till den 20 september stormade israelisk militär familjen Khazendars hus i Nablus på den ockuperade Västbanken, och den äldste sonen, Taher Khazendar, fördes bort. Taher Khazendar är 17 år och svensk medborgare, född i Södertälje. Hans mamma är svenska med palestinska rötter. Hans pappa Ahed är född i Nablus på Västbanken. Familjen flyttade tillbaka till Västbanken när Taher var liten.

Den israeliska militären har till TT sagt att de misstänker Taher Khazendar för ”inblandning i terroraktiviteter” – en anklagelse som enligt israelisk definition normalt innefattar allt från regelrätta terroraktioner till att i någon form ha protesterat mot ockupationen.

Eftersom Taher är svensk medborgare är det viktigt att han får stöd och hjälp från berörda svenska myndigheter. Det måste också vägas in att han är minderårig. I Israels samarbetsavtal med EU krävs uttryckligen respekt för mänskliga rättigheter.

Jag vill därför fråga utrikesministern hur han principiellt ser på ärendet med en fängslad minderårig svensk medborgare i Israel och vilka kontakter och åtgärder Sverige vidtagit för att bistå Taher Khazendar.