den 18 december

Fråga

2013/14:229 Hinder för bostadsbyggande

av Lennart Axelsson (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Bristen på moderna hyres- och bostadsrätter är i dag ett stort hinder för utvecklingen av många kommuner, inte minst i Örebro län. I Frövi, som ligger i Lindesbergs kommun, planeras ett villaområde, två punkthus och en utbyggnad av den kooperativa hyresrättsföreningen Tallen.

Men länsstyrelsen har upphävt detaljplanen som möjliggör utbyggnad av Tallen med 28 lägenheter. Som skäl anger man lagstiftningen angående buller och närheten till järnvägen. I städer och större tätorter kan länsstyrelsen göra undantag från dessa regler. Vad som är en större tätort är en bedömning som länsstyrelsen gör.

Enligt regionförbundet i Örebro län betecknas i Frövi med sina dryga 2 500 invånare som en större tätort. Hyreshus och bostadsrätter i två- och trevåningshus i centrala delar, nyare och äldre villabebyggelse runt centrum i ett sammanhängande bostadskluster. Stora delar i ett mycket naturskönt område mot sjön Väringen. Men nu stoppas alltså en positiv utveckling.

I den regionala översiktsplanen slås fast att förtätning och bostadsbyggande nära kommunikationer är en nödvändig framgångsfaktor för länets tätorter. Men när man försöker göra just det så stoppas det.

Min fråga till bostadsministern är:

Vad har statsrådet för lösning på Frövis och andra mindre kommuners bekymmer när det handlar om att kunna få genomföra välbehövliga nybyggnationer?