den 18 december

Fråga

2013/14:224 Goda rutiner för egenmedicinering i förskolan

av Cecilia Dalman Eek (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

Alla barn ska kunna gå i förskolan, och alla föräldrar ska kunna känna trygghet när de studerar eller jobbar och barnen är i förskolan. Också barn som har eller har haft någon sjukdom eller drabbats av ohälsa ska kunna gå i förskola. Oavsett om barnet drabbats av en infektion och behandlas med penicillin sedan symtomen försvunnit eller lider av något allvarligare som diabetes ska det vara möjligt för barnet att vara på förskolan när hälsoläget är lämpligt.

När förskolan ska hjälpa till med medicinering är det viktigt att rutiner och ansvarsfördelning är tydliga så att barnen blir rätt behandlade. Förskolepersonal är inte medicinskt utbildad, och situationen är sällan optimal. Inom förskolan saknas ofta centralt utarbetade och utvärderade rutiner för hur personal ska bistå med medicinering, så som finns inom andra områden i välfärden, till exempel i äldrevården.

I dag är det tydligt att såväl föräldrar som personal och ledning inom förskolan behöver ledning i hur rutiner för egenmedicinering ska skötas. Det saknas uppföljning av om det finns en korrekt ansvarsfördelning och goda rutiner samt om de fungerar tillfredsställande. Många förskollärare är engagerade i frågan, och föräldrar kan lätt känna oro under dagen för att deras barn inte ska få rätt medicinering.

Därför vill jag fråga biträdande utbildningsministern följande:

Vad gör statsrådet för att underlätta för landets förskolor att utarbeta goda rutiner för egenmedicinering?