den 18 december

Fråga

2013/14:221 Effektiviteten i den statliga riskkapitalförsörjningen

av Jennie Nilsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Ett stort problem som många företag möter är behovet av kapital. Ett innovativt tillväxtföretag går normalt igenom en fas där behovet av kapital inte möts av privata investerare. Studier har visat att Sverige i jämförelse med flera andra jämförbara länder har sämre tillgång till kapital under de allra tidigaste faserna, där behovet av finansieringsstöd är som störst. Den statliga riskkapitalförsörjningen kännetecknas därför av stor ineffektivitet när det gäller statlig tillgång på riskvilligt kapital till företag.

Den senaste tidens medieuppgifter om höga förvaltningskostnader för det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation och att bolaget investerar i företag som inte behöver riskkapital väcker återigen frågan om effektiviteten i den statliga riskkapitalförsörjningen. Samma medieuppgift från tidningen Dagens Industri hänvisar också till misstanke om vänskapskorruption, då ägaren till ett av företagen som fått medel från Inlandsinnovation har politiska band till styrelseordföranden för det statliga riskkapitalbolaget.

Misstankar om vänskapskorruption när det gäller statliga medel är ytterst allvarliga, då de riskerar att urholka allmänhetens förtroende för det statliga system som är tänkt att hjälpa företag med kapital och som finansieras av skattebetalare. Det är av yttersta vikt att regeringen vidtar åtgärder så att dessa misstankar kan undanröjas och förtroendet för den statliga riskkapitalförsörjningen kan återställas.

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att komma till rätta med problemen med Inlandsinnovation och ineffektiviteten inom den statliga riskkapitalförsörjningen?