den 17 december

Fråga

2013/14:206 Svartslakt av hästar

av Christina Oskarsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Enligt SVT har Jordbruksverket gjort en undersökning tillsammans med Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, som visar att omkring 20 000 hästar dör om året i landet. Tusentals av dem saknas i den officiella statistiken och rapporteras varken som slaktade, begravda eller brända. Vissa hästar antas ägarna begrava hemma utan tillstånd, andra hamnar på en svart marknad. En del förs utomlands för slakt där, men ännu fler slaktas svart här i Sverige, menar representanten från Sveriges Veterinärförbund i Jordbruksverkets referensgrupp för hästfrågor.

Sedan några år tillbaka ska alla hästar i EU ha ett hästpass, som ska säkerställa hästens identitet och se till att inte sjukdomar eller läkemedel hamnar i våra livsmedel. Enligt många som SVT pratat med förekommer både slarv med hästpassen, såväl från hästägares som från veterinärers sida, och medvetet fusk.

Genom vilka åtgärder avser ministern att stoppa svartslakten av hästar och få hästpassen att börja fungera så att tusentals hästar inte bara försvinner?