den 17 september

Fråga

2013/14:2 Inställda tåg

av Pia Nilsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Det har nyligen framkommit uppgifter om att infrastrukturministern i samråd med Trafikverket och SJ planerar att ställa in tåg under vintern i hela Sverige. Neddragningarna ska tydligen göras med hjälp av väderprognoser från SMHI som ett led i att försöka undvika det tågkaos resenärer i Västmanland och andra delar av Sverige drabbats av de senaste åren.

Detta är högst oroväckande och inte rätt väg att gå. I stället behöver mer resurser avsättas för underhåll av tåg och rälsar. Vi behöver fler tåg och avgångar i Sverige, inte färre.

Tågtrafiken har stor betydelse för Västmanland med dess tio kommuner. Både in- och utresependlingen är viktig för länets utveckling men också för enskilda individers möjligheter att ta sig till och från jobbet. Även arbetsgivare kommer att drabbas när medarbetare får svårigheter att ta sig till sin arbetsplats.

Under 2011 arbetspendlade nästan 14 000 västmanlänningar till övriga riket. En genomförd neddragning kommer att få stora samhällsekonomiska konsekvenser.

Jag har följande fråga:

Avser statsrådet att omvärdera sitt tidigare ställningstagande att ställa in tåg, då detta kommer få stora samhällsekonomiska konsekvenser, och i stället anslå mer resurser för att få tågen att gå i tid?