den 13 december

Fråga

2013/14:199 Statliga bolags ansvarstagande

av Jonas Eriksson (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Sveriges Television har i en serie reportage tagit upp hur en barnfamilj råkat illa ut på grund av LKAB:s expansionsplaner i Malmberget.

För att LKAB ska kunna utvidga sin verksamhet måste ett antal bostäder bort. Innan avtal med barnfamiljen och utan dess kännedom har LKAB sökt rivningslov för den fastighet man inte äger.

LKAB erbjuder inte barnfamiljen en ersättning i nivå med vad som krävs för att den ska kunna skaffa sig en likvärdig fastighet.

Enligt Villaägarnas Riksförbund är det inte enbart den familj som uppmärksammats medialt som kommit eller kommer i kläm. Den nuvarande lagstiftningen kring ersättningsfrågor och expropriationsersättningar är otillräcklig för att hantera den unika situation som en stor expanderande gruvnäring skapar i Malmberget och i Kirunaområdet.

Enligt statens ägarpolicy ska statliga bolag vara föredömen, inte minst i miljömässigt och socialt ansvarstagande. Här tycks LKAB ha misslyckats att vara det föredöme ägarpolicyn föreskriver. Agerandet kan eventuellt även stå i strid med Europakonventionens skydd för det egna boendet.

Vilka åtgärder avser statsrådet Peter Norman att vidta för att enskilda inte ska lida ekonomisk skada på grund av ett statligt bolags verksamhet?