den 26 september

Fråga

2013/14:19 Stödet till svenska medborgare

av Hannah Bergstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Vi har under senare år haft flera fall av svenska medborgare som antingen kidnappats eller fängslats på olagliga grunder utomlands. Dawit Isaak är den mest kände som fängslats i strid med internationell rätt, tillsammans med de nu frigivna Schibbye och Persson. Sedan i november 2011 är en svensk medborgare kidnappad i Mali. Även formellt demokratiska stater kan fängsla svenska medborgare på för svensk och internationell rätt tveksamma grunder. Flera svenska medborgare har vid olika tillfällen gripits och fängslats av Israel då de agerat mot den illegala ockupationen och koloniseringen av palestinska områden. Vi lär få se hur Ryssland avser att döma den svensk som för Greenpeace räkning protesterat och nu anses ha sysslat med ”sjöröveri” av de ryska myndigheterna.

UD och ambassaderna har hitintills skött dessa enstaka ärenden utan någon särskild organisation. Frågan är dock om vi inte lär få många fler fall efter hand, eftersom svenskar reser och arbetar alltmer över hela världen samt engagerar sig i civila protester utomlands. Västerlänningar lär fortsätta att vara objekt för såväl kidnappare och terrorister som auktoritära regimer. Frågan är om UD inte behöver bygga upp en specialavdelning för att professionalisera hanteringen av fall med fängslade och kidnappade svenska medborgare. Det borde inom UD kanske skapas en särskild avdelning för detta. Det behövs experter på gisslanförhandlingar, experter på de olika regimer och terroristorganisationer som fängslar och kidnappar, rättsexperter, experter som snabbt kan hitta stöd och hjälp inom EU och från till Sverige vänligt inställda stater i närområdet etcetera.

Hur avser utrikesministern att professionalisera hantering och stöd i fråga om svenska medborgare som kidnappas och fängslas utomlands?